CS:GO: cs_summit avslutas, två avhopp från ESL Pro League

Team Liquid vinner cs_summit 2 mot Cloud9

En ny Counter-Strike mästare har krönts i Los Angeles, och för den andra gången i två events är det ett team från Nordamerika. Team Liquid tog hem trofén från cs_summit 2 efter att ha besegrat SK Gaming i förlorarnas final, tätt följt av en vinst mot Cloud9 i slutfinalen i det fyra dagar långa eventet.

Trots att de var en dark horse från förlorarnas bracket, så lyckades Liquid trots det med hålla tempot uppe under åtta timmar i sträck. I början av dagen lyckades de nästan med att vinna 13-2 mot brasilianska SK på kartan Cobblestone. Även om de tog hem vinsten efter en förlängning, blev slutresultatet 19-17. De fortsatte sedan med att vinna 16-11 på Train, vilket avslutade serien. Nyckelspelare inkluderade Nicholas “nitr0” Canellas, som lyckades få dubbelt så många frags (24, för att vara exakt) som motståndaresset Gabriel “FalleN” Toledo.

I slutfinalen fick Liquid möta rivalen C9 i en bäst-av-fem serie. Liquid vann på alla de kartor de hade specialiserat sig på – Train (19-17) och Mirage (16-8) – men förlorade 16-11 på Cache, där C9:s ”Stewie2k” Yip ledde serverrankingen med 25 frags, samt en triple kill. Liquid lyckades dock avsluta serien med en 16-10 vinst på Overpass. Nykomlingen Keith “NAF” Markovic var en nyckelspelare, då han när matchen slutade hade fått 29 frags. Liquids seger mot Cloud 9 – som hade ett 1-0 övertag från början p.g.a. av deras prestation tidigare i turneringen – innebär att ett amerikanskt lag vinner en internationell liga för andra gången i rad i 2018. Deras vinster mot lag som Torqued, Heroic, SK och C9 innebär att de europeiska lagen får se upp nu när StarLadder i-League Starseries Season Four närmar sig.

StarLadder i-League Starseries Season Four pågår mellan den 17-25:e februari i Kiev. 16 team kommer delta i turneringen, där prispoolen är $300,000 USD. Kartorna som spelas är Cache, Cobblestone, Inferno, Mirage, Nuke, Overpass samt Train. Playoffs och gruppstadiet kommer bestå av bäst-av-tre matcher.

Misfits and CLG lämnar ESL Pro League

ESL avslöjade vilka team som kommer delta i den tio veckor långa professionella turneringen, men överraskande nog så inkluderar listan inte Misfits och CLG. Teamen har inte förnyat sina licenser i tid till ligans sjunde säsong, vilket reducerar antalet team från 14 till 12. Den europeiska regionen har däremot fortfarande 14 team vilket innebär att ESL har blivit tvungna att ändra på turneringens struktur.

Det här kan komma att påverka Misfits plats inom den tävlingsinriktade CS:GO-scenen, då de nu enbart har två personer som är fokuserade på just det spelet. Det faktum att teamets ägare valde att inte förnya licensen kan mycket väl ha att göra med det faktum att tre spelare hoppade av Misfits tidigare i år: organisationen valde nämligen att inte förnya Shahzeb “ShahZaM” Khans eller Sean “sgares” Gares, och Hunter “SicK” Mims nordamerikanska kontrakt. Detta ledde till att de numera är free agents och kan därför komma att skriva under kontrakt med tidigare motståndare. Det är möjligt att Misfits kanske tänker om när det gäller Counter Strike – organisationen kanske lämnar scenen helt och hållet, eller byter till den europeiska regionen och bygger ett ett nytt runt deras kvarvarande franska spelare. Organisationen har inte avslöjat några detaljer om vad de planerar än.

Cloud9 däremot lyckades inte behålla sina plats i ESL Pro League av självklara anledningar: organisationen gjorde sig av med hela sin centrala trupp – CLG – och valde att bara behålla sina kvinnliga spelare. Deras anledningar kan sammanfattas med följande utdrag ur deras officiella pressmeddelande:”after several months of analysis and internal discussion around our business strategy, as well as the economics of the sport, we reached this difficult decision.”. Hela pressmeddelandet återfinns här.

ESL kommer för första gången streamas på Facebook.