The International 8 – de fyra främsta teamen

Samma tid varje år samlas världens bästa Dota 2-team för att spela i den absoluta största, mest prestigefyllda turnering spelet har att erbjuda: The International, där målet är att ta hem segern och trofén – Aegis. Endast ett team kan ta hem segern, och trots att det alltid finns underdogs och dark horses finns det också team som ligger i framkant, de som majoriteten kommer satsa på. Säsongens fyra mest framgångsrika Dota 2-team (sett från poängräkning 2017-2018) är Virtus.pro, Team Liquid, Team Secret och PSG.LGD. De har åstadkommit mest, dominerat mest samt helt enkelt varit bäst och mest koordinerade överlag.

 

Virtus.pro

Större delen av Virtus.Pro:s laguppställning har hängt samman i nästan två års tid, med endast en ändring i deras laguppställning. Det var när VP bytte Ilya ‘Lil’ Ilyuk mot Vladimir ‘RodjER’ Nikogosyan från Na’Vi. Under de senaste två åren har den ryska organisationen skapat ett mästerverk i Dota 2-scenen – en kombination av spelstil, personlighet och närvaro som imponerat och underhållit världen över.

VP hade inte den bästa starten under säsongens inledande fas – de misslyckades i det första eventet de deltog i, PGL Open Bucharest. De dröjde dock inte länge innan de hade lyckats återhämta sig – i årets första Major i Hamburg tog de hem flera titlar, och de fortsatte att dominera ESL Majors; Först Katowice, sedan Birmingham. De var det första teamet någonsin som vann i två Majors efter varandra vilket innebar en direkt inbjudan till International 8, långt innan något annat team ens var nära. Trots sin säkra position så vägrade VP att ta det lugnt. Istället rusade de framåt och avslutade säsongen med hela 12,372 kvalificeringspoäng, vilket är nästan 3000 poäng mer än nummer två, team Liquid.

 

Team VP laguppställning:

Roman “Ramzes666” Kushnarev

Vladimir “No[o]ne” Minenko

Pavel “9pasha” Khvastunov

Vladimir “rodjER” Nikogosyan

Alexei “Solo” Berezin

 

Team Liquid

Team Liquids är ett team som lyckas imponera på vem som helst, och alltid trollbinder publiken. Sedan de vann förra International lyckades de undvika att falla offer för den förbryllelse som ligger över Dota-2 och The International – teamet som vinner faller i rankingen efteråt. I säsongens första event – Starladder i-League Invitational Season 3 – var de dominanta, men även i China Dota 2 Supermajor som kom kort därefter visade de hur Dota 2 ska spelas.

 

De är TI7.vinnarna vilket innebar att de bjöds in till 2017-2018 års första minor event per automatik. Deras solida spel under sommaren 2017 fanns kvar och ledde dem till en förstaplats. I Hamburg kom de på 3-4:e plats, i DotaPit kom de på första plats, de kom tvåa i DreamLeague Season 8 vilket följdes av en andraplats i ESL ONE Genting. De kom på tredje plats i Katowice, Bucharest Major och DreamLeague Season 9.

 

I DAC (Dota 2 Asian Championship Series) var de inte riktigt lika framgångsrika, men de slutade på andra plats i Epicenter XL Major. Den följande turneringen var dock något av ett misslyckande, då de slutade på en chockerande 7-9:e plats i Birmingham. De tvivel folk kan ha haft angående deras potential skingrades då de tog sig fram hela vägen till finalen i China Dota 2 Supermajor, och kunde återvända hem som vinnare av ännu en titel.

 

De var det andra laget som fick en inbjudan till TI8, men deras totala intäkter under säsongen hitintills är på ca. $15,5 miljoner. Det innebär att de är på väg mot ett rekord, då de kan bli det första teamet som vinner TI två gånger om.

 

Lagställning:

Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen.

Amer “Miracle-” Al-Barkawi.

Ivan “MindControl” Ivanov.

Maroun “GH” Merhej.

Kuro Salhi “Kuroky-” Takhasomi.

 

PSG.LGD

Kinesiska PSG.LGD är relativt nya på scenen. De har lyckats dra uppmärksamhet till sig tack vare sina framgångar under 2017-2018, och både fans och deras motståndare tvingades se på hur de blev starkare och starkare för varje event de deltog i. Första halvan av DPC 2017-2018 var en utmanande period för kineserna. De lyckades aldrig nå hela vägen fram till de största turneringarna, utan stannade ofta i de regionala kvalmatcherna på andra eller tredje plats. De lyckades kvalificera sig för perfekt World Masters där de slutade på en 9-10:e plats, och i Dota Summit 8 två månader senare lyckades de bara nå fram till en 8-9:e plats. Mellan de båda eventen bjöds de in till MDL Macao där de återigen misslyckades med att nå toppen – de fick nöja sig med 5-9:e plats. Det såg inte bra ut för dem och vid årets slut tvingades de justera teamet – det var det enda de kunde göra om de någon ville ta hem segern i ett av de större eventen. Det skulle visa sig vara precis det som behövdes.

 

Det nya, omformade PSG.LGD innehöll nu två nya medlemmar – Yang “Challice” Shenyiand Yap “xNova” Jian Wei. Teamet använde nu helt nya spelstilar och strategier, något som ledde till ett stort antal segrar i kvalificeringsmatcher. De kom på andra plats i Starladder i-League Invitational Season 4, mötte en liten motgång under ESL One Katowice där de slutade på 9-12:e plats, men återvände sedan och spelade sig fram till en andra plats i Dota Asia Championship 2018.

 

Laguppställning:

Wang “Ame” Chunyu

Lu “SOMNUS丶M” Yao

Yang “Challice” Shenyi

Xu “Fy” Linsen

Yap “”xNova” Jian Wei

 

Team Secret

Sist men inte minst på listan över de ledande teamen inför TI8 har vi Team Secret. Clement “Puppey” Ivanov är en erfaren spelare som kan räknas som en av de bästa kaptenerna sedan spelet för första gången började spelas professionellt. Han har sina rötter i spelets föregångare, DotA (Defense Against the Ancients), och har sin egna vision och sätt att leda sitt team. Det har visat sig fungera om och om igen och med utmärkta resultat varje gång.

 

Även om Team Secret deltog i mer än hälften av DPC-eventen under 2017-2018 års säsong så var lyckades de bara säkra tre titlar och en andra plats. Vid årets början dominerade européerna EU-regionenen och tog upp alla kvalificeringsplatser som fanns tillgängliga för de första tre eventen. Förutom det lyckades också bra i andra event, redan innan turneringsorganisatörer började bjuda in dem. De började säkra poäng, och fortsatte sedan med att säkra sin första titel vid DreamLeague Season 8, en bedrift de upprepade under DreamLeague Season 9.

 

De har kanske inte varit bäst i år, men de har varit konsekventa och haft ett starkt genomsnitt. De nådde en fjärdeplats inför TI8 och med ett team fyllt av talang, viljestyrka och erfarenhet kan det kanske bli dem som tar hem segern i Dota 2:s absolut största event i augusti. Kanske kan Puppey få sin andra mästerskapstitel.

 

Laguppställning:

Marcus “Ace” Hoelgaard

Yeik Nai “MidOne” Zheng

Adrian “Fata” Trinks

Yazied “YapzOr” Jaradat

Clement “Puppey” Ivanov