League of Legends Champions Korea

League of Legends Champions Korea (LCK) är den ultimata League of Legends-ligan i Korea. LCK består av tio lag som möter alla de andra lagen två gånger under säsongen – alla i ett bäst-av-tre format. I slutet av säsongen hamnar de två bottenlagen i en avancemang/nedflyttnings-turnering medan de fem bästa avancerar till playoffs. Den reguljära säsongens placeringar avgörs av totala antalet matchpoäng, snarare än poängen efter varje serie av matcher. Tiebreakers ser ut på följande vis:

  • Om två lag har samma matchpoäng kommer poängen från hela serien fungera som tiebreaker. Laget med färre förluster tar ledning.
  • Om två lag har samma seriepoäng, avgörs det med hjälp av ett ”head-to-head”- format.
  • Om två lag fortfarande har samma antal poäng så kommer ställning fortsätta att vara lika fram till en tiebreaker-match spelas

Playoff-format:

LCK playoffs består av fem lag i en vinnaren-avancerar turnering där lag #4 och #5 möts, följt av #3 och #2. Vinnarna får sedan chansen att möta laget som är seedat som #1 i en finalmatch. Den första matchen spelas i ett bäst av tre-format, resten i bäst av fem.

Championship points

LCK använder sig av turneringspoäng (Championship Points) för att kvalificera sig för världsmästerskapet (World Championship). Poängsystemet ser till att lag alltid presterar och gör sitt yttersta för att vinna. Det justerar och ser till att turnering inte stör andra som pågår samtidigt. Så här kvalificerar sig ett LCK-lag för världsmästerskapen:

  • Laget som leder LCK Split automatiskt kvalificerar sig för världsmästerskapen som första seed.
  • Laget med flest Championship Points (Spring Split-Summer Split) automatiskt kvalificerar sig för världsmästerskapen som andra seed.
  • Den tredje och sista seeden går till vinnaren av Korean Regional Qualifiers.

Man kan se LCK-matcherna live varje vecka på lolesports eller som vod på spoiler-free vods page när matchen väl är avslutad.