Ninjas in Pyjamas besegrar FaZe Clan i IEM Oakland

ninjas in pyjamas

Efter en tuff bäst-av-fem serie kunde svenska NiP fortsätta att kalla sig mästare av IEM, då FaZe misslyckades med att ta titeln ifrån dem.

Ninjas in Pyjamas första större Counter-Strike: Global Offensive-vinst under 2017 var mot FaZe Clan, i IEM-finalen i Oakland tidigare i veckan. Efter en förödande förlust i den fjärde matchen lyckades svenskarna besegra motståndarna på den femte och avgörande banan, ”Cache”.

Serien började på Cobblestone där NiP orkestrerade en imponerande comeback i den första halvan av matchen. Trots det började FaZe slå tillbaka och vann snabbt sex rundor. Under tionde rundan gav dock NiP svar på tal då Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund stoppade motståndarnas framfart i en en-mot-två duell, och det skulle visa sig att det bara var början. FaZe kunde inte bryta igenom NiP:s försvar av bomb site B och första halvan slutade med resultatet 9-6 till NiP.

Trots en svensk seger i de första pistolrundorna fortsatte FaZe att utmana NiP, särskilt efter att svenskarna fick tvångsköpa utrustning. Men trots en sämre ekonomi lyckades härda ut. Även om båda lagen visade prov på träffsäkerhet med pistoler så var Patrik “f0rest” Lindberg i en klass för sig, och trots att det hade sett jämt ut började NiP återigen ta ledningen. F0rest var definitivt en av de individuella höjdpunkterna i hela serien, men tillsammans med nykomlingen Fredrik ”REZ” Sterner var svenskarna i det närmaste ostoppbara. Om och om igen orsakade de kaos på Bomb Site B, och FaZe lyckades inte hitta ett svar. Andra halvan av matchen avslutades med en klar 16-10 ledning till det svenska teamet.

Jämn och spännande batalj

FaZe valde Inferno som seriens andra karta, men trots sin imponerande uppvisning på den föregående kartan lyckades NiP inte briljera på samma sätt på karta nummer två. Trots bra försök från REZ var det omöjligt var NiP att ta ledningen mot FaZe, som visade varför de har varit så dominanta i tävlingssammanhang under de senaste månaderna. Håvard “rain” Nygaard satte ribban högt då han lyckades samla på sig fyra kills i första öppningsrundan med pistoler. Svenskarna gjorde sitt bästa för att försvara sig med imponerande användande av granater, men det räckte inte till – FaZe kunde lätt ta sig igenom den andra matchens första halva. De FaZe-spelare som bidrog mest till teamets framgångar var dels ”rain”, men också Ladislav ”GuardiaN” bidrog. Den andra halvan av match nummer två förbättrade inte NiP:s position, trots en otrolig prestation från f0rest under den 19:e rundan. I slutändan lyckades dock FaZe ta hem en 16-7 seger.

NiP:s andra val av karta var Train där de återigen tog kommando. Rain och GuardiaN fortsatte att briljera, men FaZe:s f0rest och REZ lyckades hålla teamet kvar i första halvan av matchen. I den andra halvans inledande skede såg det ut som om FaZe inte hade några valmöjligheter kvar, då NiP samlade på sig mer och mer poäng. Under den 22:a rundan imponerade FaZe:s stjärnspelare Nikola “NiKo” Kovač, men i slutändan räckte det inte till och NiP kunde ta hem ytterligare ett poäng.

Kajbjer Gustafsson imponerade

FaZe visade dock inga tecken på att vilja sakta ned i match nummer fyra, då de krossade NiP under första halvan. Matchen spelades på FaZe:s andra val av karta – Overpass, vilket kanske bidrog till deras dominans i matchen. Det var inte förrän den nionde rundan som NiP lyckades ta poäng, men glädjen blev kortlivad, och andra halvan av matchen var nästan en formalitet. F.d. Fnatic-stjärnan Olof ”olofmeister” Kajbjer Gustafsson visade att han fortfarande är en av världens främsta CS:Go-spelare, då han om och om igen lyckades stötta sina lagmedlemmar med perfekt positionering och väl utförda bakhåll. Men NiP lyckades bara avsluta matchen med sex poäng mot FaZe:s sexton.

Den femte och avgörande matchen spelades på Cache, en karta som FaZe-spelarna var mer än bekanta med och deras erfarenhet, tillsammans med individuella skicklighet, innebar att de definitivt hade en chans att ta hem segern. Men NiP var inte heller de nybörjare, och den femte matchens inledande rundor var väldigt jämna. NiP tog dock ledningen, mycket tack vare Rikard ”Xizt” Landström som inte hade varit en av de mest framstående spelarna under de tidigare matcherna då han på egen hand lyckades stoppa FaZe från att ta över A Bomb Site.

FaZe fortsatte kämpa under matchens andra halva och var nära på att jämna ut resultatet, men NiP tog ledningen – mycket tack vare REZ. FaZe vägrade att ge upp, och teamets in-game ledare Finn ”karrigan” Andersen lyckades med att få fyra kills på en runda. Det var dock för lite, för sent och NiP kunde ta hem årets första större seger.