Om Esport

För vissa är det en svårbegriplig och tråkig sport, medan andra menar att det är ett rafflande jippo. Fenomenet kallas e-sport och är en sport där professionella lag och spelare gör upp i datorspel. Det som tidigare var ett populärt tidsfördriv bland ungdomar är idag ett karriärval för de allra skickligaste. Tonåringar tjänar miljoner, skriver på lukrativa sponsoravtal och har en stjärnstatus, allt tack vare att de är riktigt, riktigt duktiga på ett eller flera spel.

Det som gör e-sporten så populär är att den likt andra sporter är någonting som många gillar att göra. När många människor gör en viss sak, kommer vissa individer visa sig ha en större talang än andra. Om du gillar ett visst spel, är det fullt logiskt att du vill se de allra skickligaste spelarna tävla. Det är underhållande och inspirerande, och på senare år har sporten äntligen fått den uppmärksamhet som den förtjänar!

Det kan dessvärre vara svårt som nybörjare att komma in i e-sporten. Det finns så pass många spel, så många spelare och så många lag att det är svårt att sätta sig in i allt. Genom att börja följa livesändningar av sporten, som ofta kommenteras av skickliga kommentatorer som gör det lättare att följa med i det som sker, kan dock även personer som just fått upp ögonen för sporten kan börja följa den med stor behållning.

De olika e-sporterna

Det finns inte en enskild lista på alla spel som lämpar sig väl för e-sport. Det finns dock vissa titlar som står ut från mängden och oftare spelas i professionella sammanhang. Dessa är några av de spel som gör sig bra som e-sporter:

  • League of Legends – League of Legends (LOL) är utan tvekan ett av de mest populära spelen inom e-sporten
  • Counter-Strike – Det ursprungliga Counter-Strike lanserades redan 1999, och serien har varit framgångsrik sedan dess. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) lanserades under 2012 och är det spel i CS-serien som e-sportare oftast gör upp i.
  • Dota 2 – Dota 2 är inte det mest populära spelet på listan, men ändå en av de mest lukrativa e-sporterna i världen. Om du som professionell spelare vill tjäna storkovan, bör du satsa på detta spel. Flera av de spelare som tjänar mest på sporten gör det genom Dota 2.
  • Call of Duty – Call of Duty tillhör inte de mest populära e-sporterna, men befinner sig ändå på en nivå som är jämförbar med dess konkurrerande förstapersonsskjutare Halo.
  • StarCraft 2 – StarCraft-serien är en av de allra populäraste spelserierna inom e-sporten. Det krävs en hel del skicklighet för att tävla på den högsta nivån i StarCraft 2, som till skillnad från många andra e-sporter är en sport där man tävlar individuellt. Sydkorea har länge haft denna e-sport i ett järngrepp, då flera av de bästa spelarna härstammar från landet.
  • HearthStone – HearthStone är en av de nyare titlarna inom sporten, och det har diskuterats huruvida detta verkligen är en e-sport eller ej. Under de senaste två åren har dock spelets legitimitet som e-sport stärkts, mycket tack vare att de prispengar som spelarna gör upp om har ökat markant.

Här kan du titta på e-sport

Det enklaste sättet att börja följa sporten på närmare håll är genom det ökande antal sajter som streamar e-sport. Den allra största av dessa är för tillfället Twitch, som sänder massvis med matcher varje månad. Även YouTube och andra plattformar har på sistone börjat tillhandahålla såväl streamad e-sport som videoklipp du kan titta på i efterhand. Internet behöver dock inte vara din enda källa för e-sport, utan även vissa tv-kanaler har börjat med livesändningar av större turneringar.