OpTic Gaming segrar i StarLadder ImbaTV Invitational

starladder invitational

Efter en explosiv semifinal lyckades OpTic Gaming till slut vinna årets StarLadder ImbaTV invitational mot VGJ. Thunder

Semifinaler

VGJ.Thunder vs. Vega Squadron: 2-0

Semifinalerna började med att VGJ.Thunder tog kontroll och effektivt och hindrade Vega Squadron från att styra spelets flöde. Kommunikationen mellan spelarna, uppmärksamhet när det kom till val av heroes samt expansiv kontroll över kartan innebar att teamet kunde ta ledningen under de första bäst-av-tre matcherna. Deras drafts fokuserade på aggressiv early- och mid game, med intentionen att kunna snabbt ackumulera kills samt förmågan att kunna dominera alla viktiga delar av kartan. Jia Jun ”Sylar” Liu valde att spela som Lycan – en av hans vanligaste picks – och fokuserade främst på att farma i mid-lane, men roterade dynamiskt så att han även hade en närvaro i top-lane. Underlord har blivit mer och mer populär som ett offlane-alternativ, och syntes i båda matcherna men Vega Squadron kunde inte maximera hjältens potential fullt ut i team fights. Trots att de försökte få ett övertag när det gällde vision i.o.m. Deras treant Protector-pick, så kunde de inte stå emot den detection och kontroll över kartan som VGJ hade.

VGJ. Thunder visade hur oerhört viktigt det är att välja en laguppställning som kan tåla en hel del stryk. Deras val av hjältar kunde lätt kontra och neutralisera den komposition som Vega Squadron hade utformat. En oförmåga att bli verkligt starka ju längre matchen pågick, samt brister när det gällde förmågan att hantera och orsaka lockdowns (i synnerhet under mid-game). VGJ anses inte vara ett comeback-team, vilket innebär att Vega Squadron kunde ha vunnit mycket på att fokusera på att dominera spelet tidigt och hindra motståndarna från att ta ledningen. Under båda matcherna dröjde det inte länge innan Vega snabbt hamnade i underläge. Liu ”Freeze” Chang briljerade under match nummer två, då han använde Juggernaut för att samla på sig en lång rad solo kills, vilket hade en snöbollseffekt på resten av matchen: då han reducerade antalet motståndare, vilket innebar lättare team fights för VGJ. Thunder. Trots alla försök kunde inte Vega Squadron vinna ens en gång, och VGJ kunde på så sätt ta sig vidare i turneringen.

OpTic Gaming vs. Fnatic: 2-1

Den andra semifinal eventet mellan Fnatic och OpTic Gaming var en tumultartad mix av överlägsna antal kills, misslyckade strategier, varsamt utförande av strategier och planer samt berömvärt försvar.

I match ett lyckades Fnatic med att samla på sig en totalsumma av 25,000 guld mer än OpTic under matchens tidiga skede – Saahil ”Universe” Aroras Pangolier var ansvarig för en stor del av den summan. OpTic, å andra sidan, upplevde en mycket långsammare start: de förlorade snabbt flera torn till Fnatics kraftfulla och oupphörliga anfall. Under första matchen använde OpTic strategier menade att dra ut på spelet och vinna i spelets slutskeden, snarare än att gå på offensiven tidigt. Det skulle också ge dem möjligheten att använda motståndarnas misstag till deras egen fördel, och störa teamfighter i matchens andra hälft. Fnatics tidiga dominans i den första matchen gav dem möjligheten att försöka ta den höga terrängen under spelets 29:e minut. Deras försök att säkra barracks misslyckades däremot, och matchen övergick till att handla om fortsatta försök att kontrollera hög terräng, försök som alla slutade i misslyckanden. Pelle Olsson ”PajKatt” Lilles Morphling ledde OpTics defensiv, men i slutändan kunde Fnatic ta hem segern i match ett, tack vare guldet de hade samlat in tidigare i matchen.

Andra och tredje matchen var ett balansskifte till OpTics fördel, då de blockerade Fnatic i deras lanes, samt expanderade över hela kartan. Quinn ”CC&C” Callahans skicklighet med Lina var något som stod ut, och kunde skydda Pajkatt och låta honom farma fritt och kontrollera team fights. Båda lagen använde balanserade line-ups, för att kunna hantera alla typer av taktiker. I slutändan segrade OpTic, vilket visade på brister i Fnatics spelstil, definitivt behöver förbättras om de ska ha en chans i den högsta Dota 2-ligan.

Slutfinalen

OpTic Gaming vs. VGJ.Thunder: 3-1

Bäst-av-fem finalen började på ett väldigt konventionellt sätt, vilket ledde till långa matcher som ofta avgjordes av det lag som kontrollerade terrängen. För att kunna kontrollera objectives i matchens slutskede valde OpTic ofta lineups tidigt i spelet vars syfte var att få map vision. Det fungerade i den första matchen, men deras late-game lineup var relativt svag. VGJ. Thunder kunde därför ta hem segern i den första finalmatchen.

I match nummer två regerade Sylar med sin Terrorblade, och kunde avgöra teamfights. OpTic var tvungna att anpassa sig snabbt om de ville jämna ut poängen. De använde avancerade rotationer, och flyttade konstant runt på kartan för att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. De lyckades till slut tam segern i match nummer två efter att de lyckats ta kontroll över den höglänta terrängen tack vare den mängd skada de delade ut.

I match tre kunde OpTic ta initiativet, och visade alla hur de kan dominera en match. VGJ:T:s svaga draft som var fokuserad på snabb, frenetisk Dota, vilket innebar de offrade mycket av deras kapacitet för att verkligen kunna ta kontroll i matchens slutskede. OpTic valde att spela med en relativt girig line-up, där Neta “33” Shapira valde Broodmother. De fortsatte matchen med att låta heroes som t.ex. Dragon Knight och Troll Warlord få full kontroll över lanes, där de kunde hålla koll på motståndet, och vara redo för utfall. VGJ.T spelade långsamt – trots sin tidiga draft – och kunde inte hindra OpTic från att ta kontroll över matchens flöde.

Slutfinalens sista match varje mer jämn – kanske för att VGJ. T var desperata och kämpade hårt för att jämna ut poängen. Freezes Tiny och Sylars Sniper hann inte ifatt, till stor del p.g.a. att de råkade ut för solo-kills vilket hindrade dem från att verkligen påverka matchen. OpTic kunde sedan ta hem den avgörande poängen, och vann på så sätt årets StarLadder ImbaTV invitational.