Samsung Galaxy tar hem segern i Beijing

I lördags var det äntligen dags för finalen i League of Legends-världsmästerskapen. Efter tre matcher kunde Samsung Galaxy kalla sig världsmästare, efter att ha besegrat SK Telecom T1. Ingen kunde ha förutspått att finalen skulle vara så ensidig, att SSG kunde krossa motståndet.

För tre år sedan verkade det osannolikt att sydkoreanska SSG skulle kunna vinna världsmästerskapen. Efter att ha vunnit 2014 valde flera av teamets bästa spelare att spela för kinesiska team, då det skulle innebära högre löner. SSG gick från att ha varit bäst i världen till att bli ett skämt, i botten av den koreanska ligan. Trots att de till det yttre såg ut som förlorare, pågick en omstrukturering inom teamet och med en ny formula kunde de äntligen nå toppen av världsrankingen.

2015 var ett ”förlorat år” för laget, ett år då teamets två främsta starters fick chansen att slipa sina färdigheter. Lee ”CuVee” Seong-jin och Lee ”Crown” Min-ho fick sedan sällskap av nyrekryten Kan ”Ambition” Chan-yong. Året därefter lyckades det nya SSG ta sig ända fram till världsmästerskapsfinalerna innan SKT stoppade dem efter en serie av fem matcher i slutsålda Staples Center (Los Angeles). Trots att de inte lyckades ta hem världsmästartiteln fortsatte teamet med samma lineup. Vanligtvis brukar lag omorganisera sig – rekrytera och sälja spelare t.ex., men det enda som ändrades inom SSG var rekrytering av en enda ung spelare: Kang ”Haru” Min-seung. Hans skulle fungera som ett alternativ till ”Ambition”.

Fokusen på att förfina snarare än att byta ut var anledningen till varför SSG-teamet, ledda av LoL-legenderna Lee “Faker” Sang-hyeok och Kim “kkOma” Jung-gyun, äntligen kunde återta förstaplatsen. ”CuVee” hade länge hånats av andra team men kunde i lördagens match äntligen visa vad han gick för med en strålande insats. ”Ambition” var en av de mest rutinerade SSG-spelarna och hade varit en del av teamet längre än de flesta av de andra spelarna, men hade alltid stått i ”Fakers” skugga. Trots att det hade funnits de som undrade om han kanske skulle gå i pension visade han att han platsar i teamet. Huvudcoachen Choi ”Edgar” Woo-beom har varit med ända från början och sett hur laget har utvecklats genom åren. Han ser spelarna som söner snarare än pjäser på ett schackbräde. fokusen på samarbete och kommunikation var det som avgjorde årets Summoner’s Cup – inte kända spelarnamn och efter SK Telecoms förlust kommer kanske fler lag att imitera SSG:s segerformula.